Haber

Dolmabahçe’de İş Dünyası Temsilcileri ile Yapılan İstişare Toplantısını İş Dünyası Temsilcileri Değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda finansmana erişimin gündemlerindeki en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, “Önümüzdeki dönemlerde hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hem de diğer kurumlar tarafından yapılacak düzenlemelerle iş dünyasının en önemli ihtiyacı olan finansmana erişim konusunda hızlı adımlar atılmasını temenni ediyoruz.” söz konusu.

Cevdet Yılmaz, Dolmabahçe Çalışma Bürosu’nda düzenlenen İş Dünyası Temsilcileri ile İstişare Toplantısına katıldı. Basına kapalı yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından iş dünyası temsilcileri gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, çok verimli bir toplantı geçirdiklerini belirterek, “Türk iş dünyasının bir takım günlük beklentileri, sorunları, analiz edilmeyi bekleyen sorunları var. Bunların hepsini çok net ve anlaşılır bir şekilde kendileriyle paylaştık. ekonomi geçmişi vardır. Bu nedenle bu konuları çok yakından takip etme, algılama ve hızlı analizler üretme konusunda önemli bir deneyime sahiptir. O anlamda bugün gündeme gelen bahislerle ilgili çok isabetli ve sonuç odaklı analizler yapma fırsatı bulduk.”

Toplantıda finansa erişimin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Avdagic, şunları kaydetti:

“Özellikle bu konuyu ben de dahil olmak üzere birçok kurumun liderleri tarafından gündeme getirdik. Hem TCMB hem de diğer kurumlar tarafından yapılan düzenlemelerle iş dünyasının şu anda en değerli ihtiyacı olan finansmana erişim konusunda hızlı adımlar atılacağını umuyoruz. Bunun dışında ihracatın artırılması, sanayi politikalarının geliştirilmesi, istihdama ilişkin süreçlerin gözden geçirilmesi gibi konular detaylı olarak gündemdeydi. Tüm liderler olarak biz de gündeme getirme fırsatı bulduk. Kendilerinden de bu toplantının devam edeceği bilgisini aldık.”

Yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin kurulların toplanmasını ve son dönemde pek yapılmayan ekonomik aktörler ile devlet yetkililerini bir araya getiren toplantıların devam etmesini umduklarını ifade eden Avdagiç, “Dolayısıyla bu konuların hızlı bir şekilde analiz edilmesini ve iş dünyasının beklentilerinin kademeli olarak karşılanmasını temenni ediyoruz.” söz konusu.

“Görüşmede sadece konuları değil önerilerimizi de konuştuk”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, toplantının konusunun Eylül ayında açıklanması beklenen Orta Vadeli Plan ve İstanbul olduğunu söyledi.

Bu süreçlerde sorunların varlığından haberdar olmaları ve çözmeleri gerektiğini belirten Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her zaman halkla, iş dünyasıyla, patronla birlikte çözmek zorundayız. Ancak fırsatlara da odaklanmak gerekiyor. Denildiğinde genellikle şu ifadeyi kullanmayı tercih ediyorum: Şu anda Türk iş dünyasının ihtiyaçlarının başında öngörülebilirlik geliyor. Yani ekonomi bir beklenti yönetimidir. Beklentilerinize göre bireylerimiz, siz, şirketlerimiz de harcar, yatırım yapar veya biriktirir.

Olpak, toplantıda yeşil dönüşüm, depremin finansal sonuçlarının nasıl ortadan kaldırılabileceği, AB ile ilişkilerde atılacak adımlar ve iş dünyasına düşen görevlerin de değerlendirildiğini belirterek, “Her şeyin istişare içinde tartışılabileceği, ucu açık bir toplantı olması bizim için değerliydi.” söz konusu.

“İş dünyası olarak yaşadığımız sorunları konuşma fırsatı bulduk”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, bugünün önemli ve güzel bir toplantı olduğunu belirterek, “Başkan Yardımcısı Yılmaz sorunları, plan ve öngörüleri, bugün ve gelecekle ilgili fikirlerimizi dinledi. Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Plan’da nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattık. Tüm sektörlere dokunarak, plan ve programda daha az hata yaparak, geleceğe yönelik çalışmanın büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz.” ifadeleri kullandı.

“Bütün konuşmacıların söyledikleri dikkatle not edildi”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, toplantının çok faydalı geçtiğini belirterek, “Başkan Yardımcısı Yılmaz, eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarının görüşlerini aldı. Yaklaşık 3,5 saat süren bir görüşme oldu” dedi.

Depremde yaşanan sıkıntılar ve seçim öncesi verilen sözlerle halkın büyük bir yük altına girdiğini belirten Asmalı, “Toplumsal dayanışmanın gereği olarak bunu tüm departmanlar tarafından adil bir biçimde paylaşmak doğru olur” dedi ve şunları kaydetti:

“Bu bağlamda ‘artan vergiler doğal olarak karşılansın’ dedik. Bütün bunları yaparken kapsamlı bir vergi reformu gerektiğini kendileriyle konuştuk. O da notlar aldı. Dolaylı vergiler yerine doğrudan vergilere ihtiyaç olduğundan bahsettik. Bu 4 yılın ilk 2 yılının çok değerli olduğundan bahsetti. Sosyal ve ekonomik kurul toplantılarının yeniden başlayabileceğini söyledi. 15 Ağustos’taki Yatırım Ortamı Uyum Uyum Konseyi toplantısına bizi davet etti. Bu anlamda çok verimli ve kapsamlı bir toplantı oldu.

İş dünyası olarak sektörde şu anda yaşadığımız sorunları konuşma fırsatı bulduk. Bunlardan ilki finansmana erişim sorunudur. Hızla, her konuşmacı onu dile getirdi. Kredi musluklarının aniden kısılmasının da sakinliğe yol açacağını, bunun farklı sonuçları olacağını, geçişin çok sert olmaması gerektiğini konuştuk. Birkaç ay sonra özellikle finansmana erişim konusunda sanayici ve yatırımcılara umut verebileceğini söyledi.”

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de perakende yasasının çıkarılması gerektiğini, fiyat artışlarının önüne geçilmesi için kurallar getirilmesi gerektiğini, kural getirilmedikçe fiyatların düşmeyeceğini belirttiklerini belirterek, “Gıda başta olmak üzere gıda kalemlerinde ÖTV’nin yeniden getirilmesi ve KDV’nin düşürülmesi yönünde taleplerimizi dile getirdik.” söz konusu.

salpazarihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu