İş

Petrol fiyatları ABD ve Ortadoğu’daki gerilimlerin etkisiyle yükseldi

Bu hata için özür dilerim. İşte analist isimleri olmadan düzeltilmiş versiyon:

Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Doğu’daki siyasi belirsizliklerin fiyatların yükselmesine katkıda bulunması, güçlenen dolar ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’den gelen zayıf talebin aşağı yönlü baskılarını dengelemesiyle petrol piyasaları bugün hafif bir artış kaydetti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri, bir önceki 37 sentlik düşüşün ardından 15 sentlik ya da %0,2’lik mütevazı bir artışla varil başına 85,18 dolara ulaştı. Benzer şekilde, ABD’nin West Texas Intermediate ham petrolü de 20 sent ya da %0,2’lik bir artışla varil başına 82,41 dolara yükseldi.

Piyasalar, ABD başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin ardından yükselen doların etkilerini görmezden geldi. IG’deki bir piyasa analistine göre bu girişim, seçim yaklaşırken derin bir şekilde bölünmüş olan ABD’de belirsizliğe yol açtı.

Orta Doğu’da İsrail ve Hamas arasındaki Gazze çatışmasını çözme girişimleri sekteye uğradı. Cumartesi günü görüşmelerin durmasına ve 90 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir İsrail saldırısına rağmen Hamas Pazar günü yaptığı açıklamada görüşmelerden çekilmediğini belirtti. Bu istikrarsız durum petrol fiyatları üzerinde jeopolitik bir prim oluşturmaya devam ediyor.

Petrol piyasaları OPEC+’nın arz kesintilerinden de destek alıyor ve Irak petrol bakanlığı 2024’ün başından bu yana herhangi bir fazla üretimi telafi etmeyi taahhüt ediyor. Geçen hafta Brent, art arda dört haftalık yükselişin ardından %1,7’den fazla düşerken, WTI vadeli işlemleri %1,1 geriledi. Çin’in ham petrol ithalatındaki düşüş, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki güçlü yaz tüketimini dengeliyor.

ING analistleri, altta yatan temeller destekleyici olmaya devam ederken, özellikle Çin’den kaynaklanan taleple ilgili artan endişeler olduğunu belirtti. Ülkenin ham petrol ithalatı yılın ilk yarısında %2,3 oranında azalarak günde 11,05 milyon varile geriledi. Bu düşüş, hayal kırıklığı yaratan yakıt talebine ve bağımsız rafinerilerin düşük kar marjları nedeniyle üretimlerini azaltmasına bağlanıyor.

Bugün açıklanan gümrük verilerine göre, Haziran ayında Çin rafinerilerinin ham petrol üretimi bir önceki yıla göre %3,7 düşerek günlük 14,19 milyon varile geriledi ve bu yılın en düşük seviyesine işaret etti. Çin’in ekonomik büyümesi, uzun süren emlak krizi ve iş güvensizliğinden etkilenerek ikinci çeyrekte yavaşladı, bu da iç talebi etkiledi ve Pekin’den daha fazla teşvik önlemi beklentilerini artırdı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, enerji hizmetleri firması Baker Hughes tarafından Cuma günü bildirildiği üzere, gelecekteki üretimin bir göstergesi olan aktif petrol sondaj kulesi sayısı geçen hafta bir adet azalarak 478’e geriledi ve Aralık 2021’den bu yana en düşük rakamı temsil etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu